Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud

Publicaties

Publicaties op basis van de nationale voedselconsumptiepeiling 2014-2015

Correction of self-reported height and weight based on objective measurements: the Belgian experience.
Drieskens S, Demarest S, Bel S, De Ridder K, Tafforeau J. Arch Public Health. 2018;76:10. doi: 10.1186/s13690-018-0255-7

The added value of Food Frequency Questionnaire (FFQ) information to estimate the usual food intake based on repeated 24-hour recalls.
Ost C, De Ridder K A A, Tafforeau J, Van Oyen H. Arch Public Health. 2017 October 30; 75:46. doi: 10.1186/s13690-017-0214-8.

Contribution of fortified foods and supplements to the adequacy of fat soluble vitamin intake in the Belgian population.
Moyersoen I, Devleesschauwer B, Dekkers A, De Ridder K, Tafforeau J, Van Camp J, Van Oyen H, Lachat C. Nutrients. 2017 Aug 11;9(8). pii: E860. doi: 10.3390/nu9080860

Worldwide trends in body-mass index, underweight, overweight, and obesity from 1975 to 2016: a pooled analysis of 2416 population-based measurement studies in 128·9 million children, adolescents, and adults.
NCD Risk Factor Collaboration (NCD-RisC). Lancet
2017 Oct 10. pii: S0140-6736(17)32129-3. doi: 10.1016/S0140-6736(17)32129-3.

Physical activity and sedentary behavior in Belgium (BNFCS2014): design, methods and expected outcomes.
Lebacq T, Ost C, Bel S, Brocatus L, Teppers E, Cuypers K, Tafforeau J, De Ridder KA. Arch Public Health. 2016 Oct 17; 74:44

Protocol for the Belgian food consumption survey: objectives design and method.
Bel S, Van den Abeele S, Lebacq T, Ost C, Brocatus L, Stiévenart C, Teppers E, Tafforeau J, Cuypers K. Arch of Public Health.
2016 May 16; 74:20.

Publicaties op basis van de nationale voedselconsumptiepeiling 2004

De vorige Voedselconsumptiepeiling heeft voor vooruitgang gezorgd in het onderzoek rond voeding en gezondheid. Hier zijn enkele voorbeelden van wetenschappelijke publicaties gebaseerd op de gegevens van de Belgische Voedselconsumptiepeiling 2004 die werden gepubliceerd door en/of met het wetenschappelijke personeel van het WIV-ISP.  

Dietary exposure of the Belgian adult population to non-dioxin-like PCBs.
Cimenci O, Vandevijvere S, Goscinny S, Bergh MV, Hanot V, Vinkx C, Bolle F, Van Loco J.
Food Chem Toxicol. 2013 Jun 26.

Estimation of dietary aluminum exposure of the Belgian adult population: evaluation of contribution of food and kitchenware. 
Fekete V, Vandevijvere S, Bolle F, Van Loco J. Food Chem Toxicol. 2013 May;55:602-8.

Vandevijvere S, Cucu T, Vinkx C, Huvaere K, Huybrechts I, Van Loco J. Public Health Nutr. 2013 Jan 4:1-8. [Epub ahead of print]
 
Andjelkovic M, Vandevijvere S, Van Klaveren J, Van Oyen H, Van Loco J. Environ Int. 2012 Nov 15;49:115-9. doi: 10.1016/j.envint.2012.08.007. Epub 2012 Sep 23.
 
Huvaere K, Vandevijvere S, Hasni M, Vinkx C, Van Loco J. Food Addit Contam Part A Chem Anal Control Expo Risk Assess. 2012;29(1):54-65.
 
De Keyzer W, Huybrechts I, De Vriendt V, Vandevijvere S, Slimani N, Van Oyen H, De Henauw S. Food Nutr Res. 2011;55. doi: 10.3402/fnr.v55i0.7307. Epub 2011 Nov 11.
Temme EH, Vandevijvere S, Vinkx C, Huybrechts I, Goeyens L, Van Oyen H. Food Addit Contam Part A Chem Anal Control Expo Risk Assess. 2011 Sep;28(9):1193-204.
 
Moreno-Reyes R, Van Oyen H, Vandevijvere S. Ann Endocrinol (Paris). 2011 Apr;72(2):158-61.
 
Lin Y, Huybrechts I, Vandevijvere S, Bolca S, De Keyzer W, De Vriese S, Polet A, De Neve M, Van Oyen H, Van Camp J, De Backer G, De Henauw S. Br J Nutr. 2011 Jun;105(11):1692-703.
 
Vandevijvere S, Temme E, Andjelkovic M, De Wil M, Vinkx C, Goeyens L, Van Loco J. Food Addit Contam Part A Chem Anal Control Expo Risk Assess. 2010 Aug;27(8):1072-83.
 
Temme E, Huybrechts I, Vandevijvere S, De Henauw S, Leveque A, Kornitzer M, De Backer G, Van Oyen H. Br J Nutr. 2010 Jun;103(12):1823-9.