Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud

Waarom een voedingsconsumptiepeiling uitvoeren?

Voeding en de kwaliteit van onze voeding zijn van groot belang voor onze gezondheid. Het is aangetoond dat een onevenwichtige voeding aan de oorsprong ligt van verschillende niet-overdraagbare ziekten zoals hart- en vaatziekten, diabetes of bepaalde kankers. In het rapport over de 'Globale strategie voor voeding, fysieke activiteit en gezondheid' zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat obesitas wereldwijd epidemische proporties aanneemt, met ongeveer 1,4 miljard volwassenen (2008) en 40 miljoen kinderen (2011) onder de 5 jaar met overgewicht. Bovendien kan 2,7 miljoen van de sterfgevallen toegeschreven worden aan een onvoldoende consumptie van fruit en groenten.  

 
In deze context is het belangrijk om de prevalentie en distributie van voedselgezondheidsindicatoren (bv.een tekort of overmaat aan macro- en micronutriënten, obesitas) te kennen en om afwijkingen in het voedingspatroon te kunnen identificeren om zo de nutritionele behoeften van de Belgische bevolking in kaart te kunnen brengen.
Anderzijds hebben de verschillende crisissen in voedselveiligheid (dioxine, dolle koeienziekte) ons bewust gemaakt van de noodzaak om informatie te hebben over dit onderwerp.
In België werd de vorige voedselconsumptiepeiling uitgevoerd in 2004. Het is dus nodig om de gegevens waarover wij beschikken te actualiseren, aangezien de voedingsgewoonten naar alle waarschijnlijkheid geëvolueerd zijn in deze 10 jaar.
Bovendien zullen ditmaal kinderen in de leeftijd 3 tot 9 jaar bevraagd worden, omdat dit een vatbare bevolkingsgroep is in de welke effectieve preventie-maatregelen kunnen genomen worden.
légume.jpg